V Spišskom múzeu je výstava vianočných stromčekov z rôznych materiálov

19.12.2012 Levoča

Levoča 19. decembra (TASR) – V Slovenskom národnom múzeu – Spišské múzeum v Levoči je až do 6. januára inštalovaná špeciálna výstava vianočných stromčekov. „Tie sú vyrobené mnohými technikami, napr. 2D a 3D, lepením a sú z rôznych materiálov ako napr. papier, pierka, cestoviny, orechy, plastové fľaše,“ objasnila Dáša Pavúková Uharčeková zo Spišského múzea.

Stromčeky vytvorili deti, žiaci, študenti, ale aj seniori a posielali ich do múzea poštou, či kuriérom. Najviac je ich z Levoče a okolia, sú tu však stromčeky z celého východného Slovenska. „Dohromady je ich viac ako 350. Najväčší je biely stromček vytvorený z montážnej peny a zdobený kartónovými červenými sviečkami, má 150 centimetrov. Naopak, najmenší má len sedem centimetrov a vytvorený je lepidlom z taviacej pištole, je priesvitný, akoby čipkovaný,“ dodáva Pavúková Uharčeková.

Vystavené stromčeky sú súčasťou výstavy Spišské Vianoce – Čarodejné Vianoce a budú v priestoroch múzea inštalované až do 6. januára, samotná výstava potrvá o deň dlhšie. „Okrem toho počas zimných prázdnin na 10 dní sprístupníme aj Spišský hrad, ktorý je inak pre verejnosť v zime uzatvorený,“ upozornila Pavúková Uharčeková. Hrad bude otvorený od 27. do 31. decembra, a potom aj od 2. do 6. januára.

Návštevníci môžu poslať do múzea aj fotografiu hradu v zime a zapojiť sa tak do súťaže o najkrajšiu fotku. „Uzávierka súťaže je 20. januára a fotografie budú zverejnené na našej internetovej stránke, kde budú môcť ľudia hlasovať za tú najkrajšiu. Vyhodnotenie súťaže bude v marci,“ dodala Pavúková Uharčeková.
 

Vyberte región